Sotong masak hitam

#Sotong #masak #hitam

Bahan-bahan:
1/2 kg cumi
1 batang barbeku, ketuk
2 daun kari
1 helai daun pandan, dipotong pendek
2-3 sudu serbuk cili
1 sudu serbuk ketumbar
1 sudu teh jintan
1 sudu teh jintan
2 tomato, dihiris nipis
kicap manis
2 sudu sos tiram
2 bawang besar, dicampur dengan kasar
garam dan gula
Bahan-bahan untuk tumis goreng:
1 batang kayu manis
4 makarel
2 pintu bunga
Ramuan untuk serbuk halus atau galian:
6 bawang
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 keping kunyit hidup, jika anda suka
Bagaimana untuk menyediakan:
Bersihkan cumi dan kacau. Jangan potong cumi kerana kita mahu memasak cumi-cumi.
Minum minyak dan tumis salad, daun pandan, daun kari, dan bahan adunan.
Kemudian tambah bahan-bahan halus dan kacau sehingga kuning telur dan aroma.
Masukkan campuran cili dan masak untuk seketika.
Masukkan serbuk ketumbar, jintan putih, jintan putih, dan cumi. Tuangkan kicap.
Tambah bawang cincang kasar dengan sos tiram. Masak sehingga sos tebal.
Musim dengan garam dan gula yang mencukupi.
Petua:
Sotong mestilah direbus dalam air supaya sos memasak hitam tidak terlalu berair. Ini kerana cumi itu sendiri menghasilkan air apabila dimasak.
Jika anda ingin menggantikan kepingan tomato dengan tomato puri, mungkin

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel