Bubur Kacang Hitam
Sabtu, 24 Agustus 2019
#Bubur #Kacang #Hitam
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan hitam
6 cawan air, mendidih mentega
1/2 cawan kelapa (2 cawan santan tebal dan 2 cawan santan)
2 daun pandan, potong dan simpul
3/4 cawan gula putih
1/2 sudu teh gula
garam secukup rasa
1 sudu tepung jagung
Bagaimana untuk menyediakan:
Cara memasak bubur bubur hitam:
Rebus hitam dengan air dan daun pandan sehingga lembut. Jeruk hitam akan memecahkan bunga apabila lembut. Biarkan mentega masak dan sos dimasak.
Tambah santan, garam, gula putih dan gula perang. Masak sehingga mendidih.
Kemudian tambah 1 sudu santan tebal. Kini anda boleh menyesuaikan rasa manis dan masin untuk rasa anda sendiri.
Cara membuat santan:
Masak sisa 1 sudu santan dengan api yang rendah sehingga ia mendidih. Ia harus sentiasa dikacau sehingga santan tidak melekit.
Campurkan tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan ke dalam santan. Kemudian masukkan garam secukup rasa.
Petua:
Rendam kedutan hitam semalaman. Ini adalah untuk menjimatkan masa sehingga ia mendidih. Sekiranya tidak ada masa yang mencukupi, rendam selama 3-4 jam, tetapi sayu mesti dididihkan untuk masa yang lama untuk bunga dan lembut.
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan hitam
6 cawan air, mendidih mentega
1/2 cawan kelapa (2 cawan santan tebal dan 2 cawan santan)
2 daun pandan, potong dan simpul
3/4 cawan gula putih
1/2 sudu teh gula
garam secukup rasa
1 sudu tepung jagung
Bagaimana untuk menyediakan:
Cara memasak bubur bubur hitam:
Rebus hitam dengan air dan daun pandan sehingga lembut. Jeruk hitam akan memecahkan bunga apabila lembut. Biarkan mentega masak dan sos dimasak.
Tambah santan, garam, gula putih dan gula perang. Masak sehingga mendidih.
Kemudian tambah 1 sudu santan tebal. Kini anda boleh menyesuaikan rasa manis dan masin untuk rasa anda sendiri.
Cara membuat santan:
Masak sisa 1 sudu santan dengan api yang rendah sehingga ia mendidih. Ia harus sentiasa dikacau sehingga santan tidak melekit.
Campurkan tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan ke dalam santan. Kemudian masukkan garam secukup rasa.
Petua:
Rendam kedutan hitam semalaman. Ini adalah untuk menjimatkan masa sehingga ia mendidih. Sekiranya tidak ada masa yang mencukupi, rendam selama 3-4 jam, tetapi sayu mesti dididihkan untuk masa yang lama untuk bunga dan lembut.