Resipi Kuih Lapis Pelangi
Kuih lapis pelangi bahan bahan. Lama dah tak mencuba resepi kuih lapis untuk dimakan kan.
Kuih lapis pelangi by kak wan at resipicitarasawan bahan bahan 210gm tepung gandum 170gm tepung beras 70gm tepung ubi 1200ml santan sederhana pekat.
Resipi kuih lapis pelangi. Cantiknya kuih lapis pelangi nisuka akak melihatnyakalau dpt rasa lagilah best. Ni aku baru edit sikit sebab nak share gambar kuih lapis ni resipi yang sama tapi mak aku kata dah gandakan jadi 2 sukatan kukus daloam loyang kat sini. Ini kuih lapis resipi rozzan yang mat saja letak warna2 pelangisaja nak test kaler anak2 buah pun suka sebab bewarna warni dan nampak meriah bangett.
Tahap kemanisan pun orang putih kata just nice. Suka tengok sebab cantik dan rasanya not bad. Terima kasih kak wan.
Jadi kali ini kami akan berikan resepi kuih lapis menggunakan tepung beras yang semestinya teser. Kalau yg rajin tu bolehlah guna 7 warna pada setiap adunan sebab namanya kuih lapis pelangi. Kuih lapis ni saya buat utk minum.
Resipi ini adalah resipi lapis nyonya biasanya dibuat 9 lapis mengikut kepercayaan baba nyonya tetapi untuk resipi ini saya cuma membuat. Resipi ni lyza salin di sini untuk rujukan ye. Kalau yg rajin tu bolehlah guna 7 warna pada setiap adunan sebab namanya kuih lapis pelangi.
Lapis ini agak liat sedikit. 210gm tepung gandum 170gm tepung beras 70gm tepung ubi 1200ml santan sederhana pekat 800ml santan cair 320gm gula pasir. Ini resipi kuih lapis pelangi yang yatie cuba.