Resipi Nasi Minyak Simple
Senin, 02 September 2019
- MINYAK SEDERHANA -
- 3 cawan beras basmathi
- 1/2 cawan margerine / tumbuhan
- 3 1/2 cawan air
- 1 cawan susu cair
- Bunga 2 pintu
- 2 batang kayu manis
- 3 biji
- 2 daun pandan
- garam secukup rasa
- 1 liter stok ayam
- Pewarna kuning
KIMIA:
- 6 biji bawang
- 3 ulas bawang putih
- 1 cm halia
BAHAN:
- bawang goreng
- bawang hijau
BAGAIMANYA:
1. Panaskan marjerin dalam kuali. Bahan-bahan tumis.
2. Masukkan 3 rempah goreng dengan daun pandan sehingga harum.
3. Masukkan nasi, garam, air dan susu cair dan stok ayam.
4. Apabila beras kering menambah pewarna kuning. Letakkan mereka dalam kumpulan atau kumpulan. Tutup dan biarkan seketika.
5. Selepas kering, kacau dengan baik. Biarkan dan apabila dimasak, boleh dihidangkan dengan bahan hiasan. Sedia!
- BANYAK LEBIH -
- 1 kilo daging (rebus sehingga lembut)
- 1/2 cawan minyak
- 1 gelas air
- 125 gram rempah diproses (secara purata)
- 2 cilantro
- Garam sedikit
- 2 keping kentang menjadi 4
- susu cair yang sedikit (agak)
- 2 sudu teh serbuk cili
KIMIA:
- 7 bawang
- 5 ulas bawang putih
- 3 biji labu besar
- 1 1/2 cm halia
BAGAIMANYA:
1. Panaskan minyak, kacau bahan sehingga wangi dan tambah herba dan serbuk cili.
2. Masukkan daging dan ketumbar pisang dengan kentang. Masukkan garam dan garam dan perasa. Masak hingga tebal. Hiaskan dengan tomato ceri. Sedia!
- Selamat Hari Jadi -
Ghee Rice Nasi Minyak Made Easy Butterkicap
butterkicap.com
Nasi Minyak Senang
youtube.com
Resepi Nasi Minyak Paling Ringkas Guna Beras Biasa Tanpa Minyak Sapi
sishawa.com
- 3 cawan beras basmathi
- 1/2 cawan margerine / tumbuhan
- 3 1/2 cawan air
- 1 cawan susu cair
- Bunga 2 pintu
- 2 batang kayu manis
- 3 biji
- 2 daun pandan
- garam secukup rasa
- 1 liter stok ayam
- Pewarna kuning
KIMIA:
- 6 biji bawang
- 3 ulas bawang putih
- 1 cm halia
BAHAN:
- bawang goreng
- bawang hijau
BAGAIMANYA:
1. Panaskan marjerin dalam kuali. Bahan-bahan tumis.
2. Masukkan 3 rempah goreng dengan daun pandan sehingga harum.
3. Masukkan nasi, garam, air dan susu cair dan stok ayam.
4. Apabila beras kering menambah pewarna kuning. Letakkan mereka dalam kumpulan atau kumpulan. Tutup dan biarkan seketika.
5. Selepas kering, kacau dengan baik. Biarkan dan apabila dimasak, boleh dihidangkan dengan bahan hiasan. Sedia!
- BANYAK LEBIH -
- 1 kilo daging (rebus sehingga lembut)
- 1/2 cawan minyak
- 1 gelas air
- 125 gram rempah diproses (secara purata)
- 2 cilantro
- Garam sedikit
- 2 keping kentang menjadi 4
- susu cair yang sedikit (agak)
- 2 sudu teh serbuk cili
KIMIA:
- 7 bawang
- 5 ulas bawang putih
- 3 biji labu besar
- 1 1/2 cm halia
BAGAIMANYA:
1. Panaskan minyak, kacau bahan sehingga wangi dan tambah herba dan serbuk cili.
2. Masukkan daging dan ketumbar pisang dengan kentang. Masukkan garam dan garam dan perasa. Masak hingga tebal. Hiaskan dengan tomato ceri. Sedia!
- Selamat Hari Jadi -