Resepi Zong Zi
There are many ways to do it as long as the chungchangzong zi is tied properly and does not get unwrapped while boiling then you have achieved success in tying. This year i want to try my hands on this bak chang 粽子肉粽 or glutinous rice dumpling recipe.
Boleh disimpan dlm peti sejuk selama 4 5 hari dan panaskan sebelum makan.
Resepi zong zi. Duan wu festival 端午节 or dragon boat festival is approaching fast 662011. Zongzi biasa disajikan pada tradisi perayaan duanwu atau festival perahu naga yang jatuh pada bulan ke lima imlek untuk memperingati wafatnya qu yuan seorang penyair dari zaman kerajaan chu. Terima kasih kepada jurugambar p.
We also have a shanghai zongzi version made with light and dark soy sauce. Zongzi atau biasa disebut ba tzang adalah makanan tradisional tiongkok yang terbuat dari beras ketan dan dibungkus dengan daun bambu. Zong zi bak tzang namanya pelbagai dan ada juga yang memanggil kuih bacang.
Menu ini pula merupakan menu makanan yang sangat simbolik sempena festival duanhu yang berlangsung setiap tahun pada hari ke 5 dalam bulan 5 kalendar lunar. Leceh nak buat tapi sedap dimakan. Pertama kali buat dengan ayam.
Well break it down for you to prepare each component. Resepi ini dari mak di kampung. Bak chang recipe or zong zi recipe.
Chang zong zi ditulis oleh riezanie on 05 may 2008. B efore we can start our attempt to make chungchangzong zi we must learn how to tie it tightly. Also dont miss our post on jianshui zong alkaline rice dumplings if you are looking for the sweet version.
Heres the full list of ingredients youll need. How to make zongzi chinese tamales. Ia juga boleh disimpan di dalam peti sejuk dan dikukus semula sebelum dimakan.
About duan wu jie festival duan wu jie festival commemorates the death of a patriotic chinese official in ancient china. ø zong zi ini tahan lama dan boleh disimpan dengan menggantungnya di tempat dingin dan kering selama seminggu. Arini pn doc nak share resepi menu istimewa yanasi himpit dimakan bersama kuah kacang daging resepi keluarga yang sangat sedap.
3 months ago dari teratak maklang 2009. Zongzi in mandarin or joong in cantonese are traditionally eaten during the dragon boat festival which is held on the fifth day of the fifth month of the chinese calendar usually between late may. Kuih tradisional cina resepi.